sunnuntai 31. elokuuta 2014

Herrasmiesliiga / herra Hyde / Dorian Gray / Lisää eksentrisiä hämmästyttäviä herrasmiehiä

Lisää eksentrisiä hämmästyttäviä herrasmiehiä

Elokuva Herrasmiesliiga vuodelta 2003 perustuu Alan Mooren ja Kevin O´Neillin samannimiseen

sarjakuvaan. Moore on tuttu nimi myös Viiltäjä-Jackin tarinasta Helvetistä (From Hell ) joka oli pakko lihallistaa Johnny Depp -elokuvaksi; tosin matkan varrelta elokuvassa oksia karsitaan ja toisaalta lisätään puutaakkaan lisää klapia - tämä on tuttua, taiteilijan vapautta.
                             Herrasmiesliigaan on ympätty kaikkia viktoriaanisen aikakauden konnat ja sankarit - vai miltä kuulostaa tällainen runsas menu:
itsenäinen vampyyri-tiedenainen Mina Harker,
tohtori Jekyll ja peilikuvansa Mr Hyde,
alatyylin vitsejä laukova Näkymätön mies,
Sherlock Holmesin pelottava vastustaja Moriarty ja
jopa Dorian Gray melttaavat Prahassa,
jossa kuvattiin myöskin haukuttu Van Helsing. Mukana häslää poikakirjojen sankari Tom Sawyer ja Allan Quatermain jota näyttelee vaisusti Sean Connery, ja jotta päästäisiin vikkelästi Venetsiaan on saatava kapteeni Nemo Nautiluksensa rattiin. Ja taustalla vilahtaa Rue Morquella apinan raivo - Poen samannimiseen novelliin viitaten.
Tohtori Jekyll ja Mister Hyde muuttuu milteipä Hulkiksi,
           [sarjakuvahahmo Hulk oli siis vihainen pullistunut vihreä mies jolle on vaatteet käyneet kehonrakennuksessa / muodonmuutoksessa aivan liian pieniksi ja risaisiksi ]
pullistelevaksi lihasmössöksi eikä suinkaan mutantiksi, epämuodostumia täynnä olevia hirviöksi, jolla ei ole moraalia kuten muissa tulkinnoissa mm unohtamatta Jerry Lewisin tarkoituksellisestikin kornia komedia versiota teemasta tohtori Jekyll ja Mister Hyde, jossa hönöstä tiedemiehestä muodostuu itsevarman letkeä, könsikäs salonkileijona. Teemaa voi soveltaa myös aineiden käyttöön - itsensä tarkoituksella myrkyttämiseen jota niin mielikuvituksen luomat hahmot..

                                                      Minä huokasin kirjani äärellä - painajaisissani se muuttui eläväksi ja nauravaksi ja sen sivut karkailivat omille teilleen vaikka minä ompelin ne kiinni käyrällä turkkilaisella neulalla ja ne itkivät kun minä ompelin ne sivut kiinni omasta nahastani valmistettuun paksuun Varjojen kirjaan. Mikä aineiden käytössä kiehtoo? Silloinhan antaa pikkusormen ja koko kontrollinsa, persoonallisuutensa jonkin pelottavan, toisen, muun varaan.. Narkkarit kuten Sherlock Holmes, ja Johnny Deppin esittämä Abberline elokuvasta From Hell, kuin tosielämän ByronShelleySartreSid + NancyBurroughs, tarttuivat kemikaaleihin ja antoivat Barabbaan viedä.

                                                      Ja onhan teema kuin alkusoittoa virtuaalitodellisuudelle! [ hetkinen, olenkohan itse nyt liian lennokkaasti... mitenköhän sen sanoisi sutjakkaasti totuutta kiertäen... eh... perehtynyt empiirisesti aiheeseen.. ] Ei, pysyn tosiasioissa enkä lakaise äpäröitä räsymaton alle, kuten on tapana suurmiehiä patsastellessa tehdä. Minä paljastan kaiken. Itse asiassa kirjoitin humoristisen miniromaani Bridget Sartren päiväkirja, jossa oli pohjana siisBridget Jonesin päiväkirja, mutta olin muuttanut Jonesin ottamat annokset viinaa ja tupakkaa ja ruokaa toisenlaisiksi -kamaksi mitä Sartre veti päivittäin, mutta eihän sitä uskallettu kustantaa, kun se oli niin... Puistattava. Toisin sanoen totta.... näille jotka "elämänkertoja" eli patsaita eli tekevät suodattavat kaiken siistin eli valmiin taulun tms. eikä sen tekoprosessia, ei taiteilijan sietämättömyyttä, ei hänen huorrrriaan ei hänen rakastajiaan ei hänen rakastajattariaan mainita vaan suuri taiteilija nostetaan hygieeniseksi jumalaksi. Toisaalta - kaikkea ei taiteilijasta tarvitsekaan tietää. Mutta tämä selkeä persoonan negatiivinen mustamaalaus - kultamaalaus?- ällöttää - varsinkin kun tietää totuuden. Ja kuinka hanakasti halutaan valehdella, ja peitellä kaikki.

                                                 Tragedia "tragos, pukki; viittaa eläinasuiseksi naamioitumiseen." CD-Fakta 2002, WSOY      



               Ikuisen kaunis dandy Dorian Gray edustaa tietenkinviktoriaanisen kaksoisolennon teemaa,
kuten Sherlock Holmeskin. Tarpeeksi rikkaalla miehellä oli varaa pitää kahta persoonallisuutta kun kävi huorissa ja / tai oopiumiluolissa. Holmesin tarinan filmatisoinnissa käytetään hyväksiprinssi ja kerjäläispoika -teemaa: [ josta Mark Twain kirjoitti samannimisen romaaninkin ] eräs mies muuntautuu aamuisin sanavalmiiksi & tuotteliaaksi kerjäläiseksi Lontoon vilkkaimmille kaduille, ja illaksi kotiin palaavaksi nuhteettomaksi herrasmieheksi - eikä kumpikaan maailma tiedä toisistaan mitään. Kun Holmes käy valepuvussa oopiumiluolassa tutkimusmatkallaan muihin surkeisiin ihmiskohtaloihin sulautuen hän tietää rajansa ja käyttää oopiumia vain sen verran, ettei oopiumin käyttämättä jättäminen herättäisi liikaa huomiota oopiumiluolassa.
                                                  Esimerkiksi brittiläisessä minisarjassa näytetään viktoriaanisuuden nurjaa puolta:
huijari Augustus Melmotte [ joka kuulostaa milteipä samalta kuin kauhuromanttinen romaaniMelmoth the Wanderer, Augustusta näytteli David Suchet joka on tutuin Hercule Poirot ] mini tv-sarjassa The Way We Live Now ( 2001).
Tämä näkyi rikkaan kusipään vaatetuksesta; rikas moraaliton tyhjätasku peluri kaunis poika pukeutui köyhäksi jotta sai rauhassa rellestää köyhän sinisilmäisen palvelijattaren kanssa alemman kansanluokan huvituksissa. Sarja opetti: älä luota keneenkään. Kaikkein vähiten niihin jotka sanovat luota minuun, ja lupaavat toteuttaa unelmasi. Ruotsissa sarja meni jotakuinkin nimellä Huijari ja hänen tyttärensä, suomalainen nimi oli körttiläisempi. Siis siksi en sitä muista.

Dorian.
Onhan sankarin nimikin onomatopoeettisesti luovasti luovien käännettynä: oviaukko hämärään ja samalla maskuliinisen, kookkaan, sileän pylvään nimitys.
Ø [ => kreikkalainen heimo nimeltä doorilaiset "tuhosivat korkeatasoisen mykeneläisen kulttuurin". CD-Fakta 2005, WSOY ]
                                                              Doriania näyttelevä heppu Stuart Townsend on ikuista kaunista nuorukaista esittänyt edellisen kerran miespääroolissa rock´n rollin löytävässä vampyyrielokuvassa
The Queen of the Damned / Kadotettujen kuningatar - perustuen Anne Ricen romaaniin. Oikeassa elämässä Stuart on onnellisessa suhteessa Charlize Theronin kanssa, joka siis sai kerrankin ansaitun oscarin vimmatusta pääroolityöstään Monster, jossa hän näytteli suomalaissyntyistä sarjamurhaajaa dystopiassa nimeltä elämä.

                                      Tietysti Mina Harker
-  mahtavimman ja eroottisimman 1800-luvun vampyyriromaani Draculan päiväkirjan pitäjän sekä Draculan Lontooseen sinisilmäisenä päästävä ja esittelevä kaunokaula Jonathan Harkerin morsio, tässä häntä näyttelee Peta Wilson, joka on ollut grungeblondi La Femme Nikitasamannimisessä tv-sarjassa.
astelee näyttämölle kalvakkana nutturapäänä kurkkuun asti säädyllisesti puettuna tiedenaisena, mutta saatuaan veitsen kurkulleen hänelle riittää ja nuttura avautuu ha silmät muuttuvat verenpunaisiksi ja niin vampyyri Mina on valmiina ja saa myöhemmin nahkapuvun ylleen.
Harker on tärkeä hahmo Bram Stokerin Draculasta: hän on sekä Jonathanin kihlattu oikeassa elämässä ja Draculan epäpyhä kihlattu määrittelemättömässä aistien ja vaistojen vehmaassa puutarhassa.


Tässä elokuvassa Mina Harker on kuten oikean elämän Marie Curie,
tiukka ja asiallinen tiedenainen; Marie Curien elämänkerrat ovat maukasta luettavaa, muuten!
Jo paljon ennen juvenaaleja vastuuttomia rocktähtiä Madam Curie nuorena tyttönä tovereineen ruuvauttivat huonekalut kattoon... Oli siinä naurussa pitelemistä. Ja jäykkäniskoilla nieleksemistä!
En voi olla kirjoittamatta kuinka tärkeä henkilö Curie oli - jo pelkästään hänestä voisi tehdä hullu tiedenainen -tutkielman:
                 - ” Marie ja Pierre Curie tulivat kuuluisiksi radioaktiivisuutta koskevilla tutkimuksillaan. Vuonna 1903 heille myönnettiin Nobelin fysiikanpalkinto. Seuraavana vuonna Pierre Curie nimitettiin Pariisissa sijaitsevan Sorbonnen yliopiston fysiikan professoriksi. Pierre Curien saatua liikenneonnettomuudessa surmansa 1906 Marie Curie jatkoi yhdessä aloitettua työtä. Vuonna 1911 hän sai toisen Nobelin palkintonsa, tällä kerralla kemianpalkinnon. Marie Curie kuoli 1934. Hänen terveytensä heikkenemiseen vaikutti osaltaan radioaktiivinen säteily, jolle hän oli tutkimustensa yhteydessä joutunut alttiiksi. Vuonna 1935 Pierre ja Marie Curien tytär Irène Joliot-Curie sai Nobelin kemianpalkinnon. ” CD-Fakta 2005, WSOY
Ennen kaikkea Curie edustaa sitä kirjailijan / tutkijan vimmattua luovuutta ja peräänantamattomuutta - hän tekee työtä armotta ja uhraa jopa terveytensä jotta saisi intohimonsa, keksintönsä siis työnsä valmiiksi. Kuuntele vaikka hänelle omistettu Army of LoversThe Ballad Of Marie Curie.
Jossa lauletaan She is radioactive. Kuuntele myös heidän Walking With A Zombie:
” I'm walking with a zombie
Through radioactive air ”
-katso myös Jacques Tourneurin upea kauhuklassikko
I Walked with a Zombie.



Coppalan ohjaama Bram Stokerin Dracula on niin täynnä ajan ilmiöitä,
kuten alkuperäinen kirjakin, että menee aivan pää pyörälle. Ilmeisesti Coppola on halunnut varmistaa tarkan ajankuvauksen: vetristynyt Dracula [keikarimainen Gary Oldman] vie[ttelee] Minan [lumikki-mainen Winona Ryder] katsomaan eläviä kuvia, elokuvien esiäitiä.
Mina ei hyväksy tuota räikeätä uutta keksintöä tieteeksi, ja sanookin jokseenkin tälleen, ettei sitä voi verrata madam Curien keksintöjen kanssa.
                                                                           Koska näissä lyhyissä elokuva-pätkissä mies haaveilee alastomasta nuoresta huorasta mutta syliin saatuaan huora muuttuu omaksi vaimoksi jolla on vaatteet päällä, mies sylkee. Jo tässä toimii tämä "ädult entertainment" josta jo teatteriohjaaja Raili Leppäkoski sanoi 80-luvulla, ettei se ole mikään "entertainment", se ei ole huvitusta. Tietenkään se ei ole huvitusta vaan riistoa.
Ø Lue Erkki HuhtamoFantasmagoria - elävän kuvan arkeologia - se kertoo näistä uusista ja ihmeellisistä värkeistä.

" Pariisissa 1700-luvun lopulla kehitetty esitysperinne, joka nautti suurta suosiota varsinkin 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Kyseessä oli taikalyhtyshow, jossa yleisölle tarjottiin aikakauden uusimman teknologian avulla yllättäviä, pelottaviakin elämyksiä. Valkokankaalle ilmestyivät haamut olivat kuitenkin ihmisen kekseliäisyyden tuotetta; niitä markkinoitiin toisaalta opettavuuden, toisaalta sensaatioviihteen merkeissä. Fantasmagoria ennakoi monessa mielessä myöhempien aikojen elävän kuvan muotoja. " Erkki Huhtamo: Fantasmagoria, elävän kuvan arkeologia, Suomen elokuva-arkisto, BTJ Kirjastopalvelu, 2000

                                                                 Maukas, aisti-ilollinen, seksuaalifantasioita ja painajaisia hyväksikäyttävä, siis myöskin Herrasmiesliigan lailla haukuttu Van Helsing näyttää Draculan romanttisena mustalaisprinssinä - häntä näyttelee ihastuttavan kuivakka Richard Roxburgh joka antautui niin roolinsa vietäväksi että otti oikeassakin elämässään kihlatuksi yhden Draculan morsiamista näytelleen naikkosen. Roxburgh on näytellyt Sherlock Holmesia modernissa, siis haukutussa versiossa Baskervillen koirasta, ja aika liudan pahoja poikia: hän oli Moulin Rougen ilkeä Worcesterin
Ø [oletteko muuten maistaneet Worcester...in kastiketta? miten niin mauton huomautus... Hmm.... ]

                                         herttua - ja itse asiassa Moulin Rougen
goottilaisin kohtaus pidetään hänen sinisessä tornissaan
kun herttua haluaa kurtisaanin Satinen satimeen eli itselleen hyvinkin lihallisesti.

                   Kohtaus on tosi kauniin kylmän sinisellä maalattu, ja välkkyvät jalokivet satiinisella valkoisella, pelokkaalla kaulalla lupaavat vain pahaa. Jatkuvassa sinisessä valossa toimivassa
kohtauksessa kaunis koru tuntuu tukahduttavan Satinen hengityksen.
Kohtaus on selkeä kaunotar ja hirviö -taistelu. Kumpi voittaa? Hirviö on kutsunut kaunottaren illalliselle. Nainen on kauppatavaraa, varsinkin kurtisaani, joka joutuu uhrautumaan - mitäpä sitä ei tekisi taiteen vuoksi, ajattelen happamasti, mutten pihlajanmarjoista.
Herttua on antanut alamaistensa kattaa yltäkylläisen pöytänsä notkuvaksi, ja kattauksen aistikkaaksi hopeisia kynttilänjalkoja myöten - se näyttää hyvinkin Draculan vieraanvaraisuudelta.
                                Tornissa on myös elokuvan hauskin kohtaus kun seremoniamestari
[ toisaalta herttainen, toisaalta raudan luja Jim Broadbent joka näytteli myös Topsy & Turvinelokuvassa joka myös perehtyi kabareen "alamaailmaan".. ]
uskottelee taiteilijaksi haluavan Satinen olevan neitsyt ja laulaa MadonnaLike A Virgin -laulun.. Valkea pöytäliina päässään ja pöydät rullaavat ympäri huonetta, ja kaksi kuperaa hyytelöannosta tutisevat tarjottimella kirsikat nänneineen jne.
Richard Roxburgh on ollut uhkana Mission: Impossible 2ssa, ja ties missä - ilkeilihän hän toissa pnä Tähtitarina: Marilyn Monroe -nimisessä roskassa niin ikään ilkeänä pomona; kun bimbo oli ollut nuorena ja köyhänä alastonkuvissa - että sellainen peli ei vetele kunniallisessa hollywoodissa. On hirveän hauskaa huomata, miten kaksinaismoralismi elää keskellämme. Aivan kammottavan hilpeää.

                                              Kopsaan tähän informaatiota henkilökohtaisesta tulkinnastaniHorror.com talks with Van Helsing's Dracula -nettilinkistä olleesta englanninkielisestä keskustelusta. Huvittavaa, herran piti pitää tekohampaita Moulin Rougessa, ei Van Helsingissä, vaikka hän sentään näytteli Draculaa. Toisaalta tämä mahtava monarkki - Dracula - menettää hiukan yliluonnollista maagista seksuaalista vetovoimaansa aka karismaansa kun haastattelija kysyy, no oliko se raskasta meinaan roikkua katosta..
                                               Koska kyse on modernista Dracula-tulkinnasta olisi Roxburgh halunnut kantaa kaulassaan krusifiksia, mutta siihen ei suostuttu. Sitä oltaisiin pidetty pyhäinhäväistyksenä. Roxburgh pitää Draculaa " hyvin, hyvin intohimoisena sieluna" ja "henkilössä joka [ tarpeeksi] rohkea tehdäkseen sopimuksen paholaisen kanssa" on jotain kiehtovaa. Draculan synkkyys viehättää - toisin kuin muilla kauhugallerian hirviöillä.
* raffi pikapikakäännös kirjailijan
Staci Layne Wilsonin haastattelusta for Horror.comiin VAN HELSING kuvauksissa toukokuussa 2003 Los Angelesissa *
*
                                                              Herran mielestä vampyyrimiehen hampaiden esiintulolla ja kasvamisella on selkeä freudilainen latauksensa. Älkää tosin kysykö, mikä. Voisin vaikka innostua. Again. And again.

Sodoman 120 päivää - Night on Earth - Nosferatu - Perikato

Gotiikka - groteski - pelko –

eriarvoisina junavaunuina [ I, II ja kaniini-luokat ] - on intertekstuaalinen matka, jossa Sodoman 120 päivää teoksen sadisti [näyttelijä Paolo Bonacelli ] kohtaa loppunsa ja palkkansa Night on Earth elokuvassa papin roolissaan joutuessaan pakolla kuuntelemaan - nitroja pitäisi saada äkkiä kielen alle - taksisuharin seksielämän perversioista kesäkurpitsoineen ja lampaineen.
Nosferatun puraisema Jonathan Harker [ roolissa ihana sinileuka Bruno Ganz ] karkaa ruudusta ennen aamunlaskua viljelemään pahuutta Hitlerin hahmoon Oliver Hirschbiegelinohjaamassa elokuvassa Perikato.
       Tuo mielleyhtymä ja näkymä kostealla hiekalla ratsastavasta kalpeasta Harkerista jää mieleen, se kummittelee, koska elokuva ei loppunut onnellisesti, eikä pahaa tuhottu, vaan paha karkasiGanzin näyttelemän Harkerin hahmossa pois filmistä, juuri suoraan Perikatoon mennen.
      Ø Pätevän inho Bonacelli näytteli vastenmielistä vasikkaa myös turkkilaisessa vankilassa sadistisessa huumeidenvastaisessa elokuvassa Keskiyön pikajuna.
      Ø Bruno Ganz on näytellyt mm elokuvissa: Berliinin taivaan alla / Der Himmel über Berlin,Kamelianainen, ja Nosferatu: Phantom der Nacht. Hän on ollut mm Faust, enkeli, Hitler, kreivi, vampyyri ja perkele, hän on Brasilian poikien Professori Bruckner. Netissä kerrotaan hänen olleen 4Pop-ohjelman jaksossa "Leffatähden videopäiväkirja" syksyllä 2004.
       Miekkonen on tehnyt taattua työtä teatterissa [ varsinkin Brechtin tuotantoa], ja varsinkin kokeellisessa sellaisessa mielenkiintoista työtä. Katson klippiä jossa hän - jos aistini toimivat - on alasti, hän teippaa pitkällä teipillä tyhjää, hylättyä huonetta, ja viereisessä huoneessa hevoset korskuvat... Mitä - onko joku mennyt käsikirjoittamaan minun uniani?
       Ja kuinka hauska on kuulla kun hän katsoo vanhoja otoksiaan ja sanoo itsestään kohtalaisen ironisesti kuinka kauniilta hän näytti silloin....

Filmihullu 1/05 numeron valokeilassa on Saksa Fassbinderistä Hitleriin. Kannessa on mainio Hitler-sommitelma - hyvin pitkälti valtakunnankansleria muistuttava, natsitervehdystä tekevä toogaan pukeutunut suuruudenhullu.
       Lehti esittelee huonosti tunnetun ohjaajan Hans-Jürgen Syberbergin Ranskan televisiosta keskellä yötä näytetyn [ videoiden ohjelmoinnissa oli ongelmia ] upean seitsentuntisen spektaakkelin Hitler, elokuva Saksasta ( Hitler - ein Film aus Deutschland, 1977 ) joka myös elokuva-arkistossa näytettiin edullisesti mainitulla Hitler-passilla*, kellä oli varaa pääkaupunkiseudulle matkustaa sitä katsomaan. Syberbergin hauskin heitto oli " Kolmas valtakunta oli suuri, valtavan suuri poliittinen erektio!". Tai illuusio erektiosta, korjaisin jälkiviisaana sinisukkana.
*
                                          Miten tehdä koskettava, mutta ei lälly. Ja miten näistä päänatseista ottaa selvää, kun jokaisessa "uudessa" haastattelussa ne sanovat nimekseen aivan eri. Eivätkö he sitten halua olla übermenschejä hautaan asti? Ei saatana, kelasin nauhan alkuun asti. Mitä jos teen tästä alusta musiikkivideon tahtiin? Race against machine musiikiksi? Mutta on itsestään selvää että natsitervehdys on naurettava. Kun kuvan pysäytti oli kuin aurinko heijastaisi heille liikaa silmille ja siksi pitivät kättä edessä, raukat.
                                           Sitten leikkasin lisää propagandaa:
Leni Riefenstahl (1902-2003) nimisen Hitlerin hoviohjaajan klassikkoja; kuulantyöntäjät ja kuula lentää ja seuraavassa kuvassa oli natsien tervehdys. Natsien olympialaiset? Esteratsastusta koppalakki päässä? Ei, Mel Brooks teki sen paremmin: Hitler on ice, se naurattaa vieläkin: Hitler univormussaan kaunoluistelee vakavalla naamalla kauniita koukeroita ja valssi soi, daa da daa da da dad dad dad.
                                             Mutta mikä olisi uusi Hitler-vitsi? Hitler-aerobik? Jossa ainoana liikkeenä on oikean käden vinoon kohotus, yks kaks, yks kaks, marssia tahtiin yks kaks. Tai Hitler-pilates? Hitler friskis ja svettis?
                                              Tai hakaristikoristeinen tärisytin joka sijoitetaan vatsalle, ja tärinällä saa selluloosan liikkeelle samalla värisyttäen Deutschland Deutschland überalles? Tai Hitler-botox, jossa ylähuulten ja nenän väliin asetetaan lakupalan näköinen kaistale joka spruuttaa ihon tunnottomaksi? Hitlerin keittokirja? Hitlerin opas lannistumattomille maalareille joita maailma ei vielä ymmärrä?
                                              Ja sitten 2000-luvulla Harry Enfield esitti Mein Kamp´in olevankin Mein Camp, jossa kaikki on camppia, kornia, yliliioittelevaa homojen kabaree-huseerausta.
Enfiled-hitler harjoittelee jokaista liikkeitään ja asentoja kysyy aina uskotuilta miehiltään, onko tämä liian camppia?
                                               Roman PolanskiPianisti oli hieno ensiksikin ettei se ollut tunteisiin väärällä tavalla vetoavaa elokuva kuten Schindlerin listaPianistissa oli tarkkoja, kammottavia yksityiskohtia joita varsinkin kirjoitetuissa dokumenteissa oli, mutta jotka oli sensuroitu pitkistä keskitysleiri-elokuvista. Herkkä Adrien Brodyn metamorfoosi ensin pikkupartaiseksi Black Crowesien laulajaksi, sitten aivan kokonaan Rasputiniksi.                                    alkup. Romangoth sivultani

Highlander 2, Teenage Caveman, maailmanloppu tulee miekat viuhtoen: Virginia Madsen femme fatale

Mikä on elokuvassa huonoa, kämppiä? Kakkasosa? heh siis Sabina Spielrein -lipsaus kakkososa oli sana. Toisessa nuorten tirkistelyä josta herra Larry Clark on tehnyt jo monta filkkaa. maailmanloppu tulee miekat viuhtoen: Highlander 2, ja rivosti hurjastellen: Teenage Caveman.
      Highlander 2: erinomaisia teatterinäyttelijöitä, aristokraattinen ja kryptinen Christopher Lambert kattelee yhä alta kulmain, kanna minut metsään, apinamies, uh! Ja Sean Connery - paras kohtaus on Hamlet näytelmän trollaus... Hauskimmat hahmot: steampunk-piikkisiilitukat. Pahin kömpelyys eli tilaisuutta jättäminen:  terroristin nimeltä LOUISE MARCUS  ( Virginia Madsen ) toiminnan vesittäminen ts. kun Highländeri astuu porrasvaloihin en voi uskoa, että aatokselleen omistautunut terrosti niiaa ja hyppää syrjään, että tee sie Higländeri vain kaikkis ankarteot, mie istun täälä penkilä.

Highlander 2 - Paluu   IMDb  1€,
  Virginia Madsen IMDbNumero 23 (2007)Red Riding Hood - PunahilkkaCandyman, Dennis     Hot spot - kuumat paikat ja David Lynchin Dyyni
    Hopperin ohjaama
Teenage Caveman, IMDb  1€, parasta hinnan lisäksi maailmanloppu ja Richard Hillmanin mieletön garderoobi ja hillitön roolisuoritus.   IMDb Richard Hillman  ja surullinen  bio IMDb
Lary Clarkin ohjaukset IMdB: Bully (2001)
upea Fabrizia

Guillermo del Toro: Pan´s Labyrinth, Hellboy, El espinazo del diablo

Guillermo del Toro: Pan´s Labyrinth, Hellboy, El espinazo del diablo joka kyllä on suomeksi tullut DVD:nä nimellä Paholaisen kylkiluu.
Guillermo del Toro  IMdb        deltorofilms official fansite

perjantai 29. elokuuta 2014

Ron Perlman: Helvetin hemmo heiluu huppu silmillä? Hellboy

luotettava hirviö.. I sell the dead elokuvassa, muistaakseni siinä, Ron kertoi kuinka merkittävää indie-elokuva on ja tulihan siinä tipa linssiin
MutaNt chronicles

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Mein Camp? Tucker & Dale versus Evil. Mein Kampf

Kuulenko banjon soivan? Taistelua kerrakseen. Mein Camp? Tucker & Dale versus Evil. Mein Kampf - taisteluni.

Merirosvot: Pirates of the Caribbean, Jack Sparrow

Merirosvot: Pirates of the Caribbean, Jack Sparrow, Jolly Roger, Adam Ant

Merirosvot: Keltaparta, Yellowbeard

Tämän ostin aikoinani VHS. Ja vieläkin omistan. Mainio. Merirosvot: Keltaparta, Yellowbeard

Merirosvot: Peter Pan. Tässäpä seksikäs kapteeni Koukku

Merirosvot: Peter Pan. Tässäpä seksikäs kapteeni Koukku - tuttu Pottereistakin ;) Jason Isaacs kuolausviideoita soittolistassa, totta kai..

Merirosvot: Kapteeni Koukku, Hook

Merirosvot: Kapteeni Koukku, Hook, merenneidotkin

Merirosvot: Neverland

Vihdoinkin upea naismerirosvo, jolla hienoja kuu-tatuointeja ( Anna Friel ). Myös Rhys Ifans on syötävän hyvä. Oikeassa elämässä Rhys on oikein seksikäs ja vaarallisen oloinen könsikäs - ainakin kirpputorilla. Merirosvot: Neverland, minisarja, 2011. Onhan siellä Mikä-mikä-maa, intiaanit, krokotiilit, koukut ja kaikki tarpeellinen.

Operation Valkyrie-The Stauffenberg

Keitä ne on ne sankarit? Päivän silmälappuvideo. Miksi tämän filkan juonta seuraa, vaikka tietää, mitä tapahtui..  Operation Valkyrie-The Stauffenberg. Pääosassa Sebastian Koch. Ostin tämän DVD;n, hinta suomen rahassa noin 2€. Halusin Fassbinderin alkup. Effi Breistin, mutta tarjolla oli vain tätä uutta versiota, enkä muista ostinko sen ns. leffapokkarina noin 0,70€ hintaan.

Moodysson: Me ollaan parhaita, Reikä sydämessäni

Ostin eläviä kuvia: Lukas Moodysson: Me ollaan parhaita BR 3,33€, Reikä sydämessäni DVD 0,90€. Kansankodissa ei mee hyvin, mutta vittu, me perustettiin punk-bändi :)


lauantai 23. elokuuta 2014

keskiviikko 20. elokuuta 2014

maanantai 18. elokuuta 2014

Noidan kirot, 1927. Väinö Katajan romaanista tehtiin yksi ensimmäisistä suomalaisista harvinaisista kauhuelokuvista

Noidan kirot, 1927, kauhuelokuva, joka perustuu Väinö Katajan romaaniin. Vietämme Väinö Katajan 100-vuotisjuhlaa.  Väinö Katajan romaanista tehtiin yksi ensimmäisistä suomalaisista harvinaisista kauhuelokuvista

Linkit:
Katso myös kirjaplokini Väinö Kataja sivu
- Väinö Kataja IMDb:
     Koskenlaskijan morsian (romaani) 1937 
     Noidan kirot (romaani) 1927
     Koskenlaskijan morsian (romaani) 1923 
- Väinö Kataja Kirjasampo.fi
- Väinö Kataja wiki
- Teuvo Puro IMDb

- Noidankirot wiki
- Noidan kirot | YLE Teema | yle.fi :
"Väinö Katajan romaaniin perustuva Noidan kirot on Teuvo Puron viimeisiä elokuvaohjauksia, ja päärooleihin kiinnitettiin suomalaisen teatterin rakastettuja näyttelijöitä. Dramaattisessa elokuvassa suomalaiset uudisasukkaat surmaavat saamelaisen shamaanin, joka ennättää ennen kuolemaansa kirota läheisen seidan. "

- Noidan kirot nähtävillä Areenasa 10 pv ajan Mykkä valo -sarja:
" Noidan kirot, Suomi 1927. Ohjaus ja käsikirjoitus: Teuvo Puro (Väinö Katajan romaanista). Tuotantoyhtiö: Suomi-Filmi. "

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Sadistiset sisar hento valkoiset: Nurse 3D ja Yksi lensi yli käenpesän

Douglas Aarniokoski: Nurse 3D (2013) - IMDb. Vähintäänkin fetisistinen stalker/tirkistely/sarjamurhaajakuvaus, jotta soi ihana lateksi perusväreissä valkoinen/musta/punainen... Päähenkilöllä on upea kampaus ja pitkä nahkatakki, osa kengistä on ihan jees, ja meikki erikoista. 
      Paz de la Huerta  IMDb    wiki
näyttelee pääroolin joko täyysin surkeasti, kokonaan aineissa tai vähintäänkin täysin omalla tavallaan - kallistunkohan tähän? Myös Boardwalk Empiressä hänen näyttelemisensä oli omaa luokkaa - kuten itsekkäällä kakaralla jossain -- tai kuten Menneen maailman dandy -- hieno tunnelma. Paz on taiteilija-kirjailija-suunnittelija - uuden ajan renesanssi-ihminen ja paljaasta pinnastaan sanoo näin IMDb: "That's good advice, but I'm telling you, typecasting is typecasting. And I mean, look at Charlotte Rampling. She's a brilliant actress, and she's still getting naked for films. If I look like that at her age, I'll flaunt it."                          
        Minulla on myös Huertan Enter the Void, jonka ostin uutena eurolla, kävin tuota elokuvaa katsomassa ihan elokuvateatterissa - eikä koskaan aiemmin puolet yleisöstä ole poistunut elokuvasta kesken kaiken. Kaikkien vatsa ei kestä, eikä neon valo ole pelkkää silmäkarkkia.
          Oikeassa elämässä neiti pukeutuu maihinnousukenkiin ja leopardipuseroon - hienoa! Näytellyt nelivuotiaasta asti, puhuu kielillä, eikä tunne mitään rajoja (hyvä maku) taitteensa tekmisessä. 
        Katsoin taas kerran Yksi lensi yli käenpesän... Nurse Ratched, valkoinen pakkopaita, sadistiset sisar hento valkoiset... 
          Ja tietysti katsoin myös American Horror Story Asylum, kauden kaks, uudelleen... Ja Dark Shadows, tuon Tim Burtonin päivittämän, ja sitä kautta, taas, Alice Cooperin.. Ja taas tuli niitä hetkiä, että haluaa tatuoida Samuel Fullerin nimen käsivarteen. Ellei se menisi Cecil B Demented -parodiaksi.. ;) Samuel Fuller; Shock corridor. Ja tietty myös Dream team - kahjoa porukkaa? Ja minne sitä nuorta veljeä rattorilla viedään muuale kuin hullujenhuoneelle Rummukaisten veljeksillä :)
 






lauantai 16. elokuuta 2014

Kapteeni Koukku ja Robin Williams

Juur nyt tullee tv:stä Hook. Robin Williamsia on muistettu. Ei ole paljoa naurattanut uutisten jälkeen. Sitten tulle Man of the Year. Kapteeni Koukku ja Robin Williams. Muta miks täsä soittolistassa? Ei ole olemassa huonoja elokuvia, on vain sietämättömiä tuottajia ja konservatiivisia rahoittajia. Kuinka upeaa oli Ed Woodin uusi löytäminen. Mutta Williams. Mukana on Terry Gilliamin huastattelu, ja se mukava Actor´s studio pätkä. Mutta mikä olikaan paras? Garpin  maailma? Kuningaskalastaja? Kuolleiden runoilijoiden seura? Koukku?



Sean Penn: Mystic River, This must be the place, Milk

Ostin Warnerin neljän elokuvan dvd-boxin 2€ jossa 00-osiossa oli mm. tämä Mystic river ja Departed. Ihana ja vihainen Sean. Madonnan avopuoliso - silloin kyllä vihasin heteken Madonnaa, ja uudelleen vihasin Madonnaa kun Udo Kier oli hänen hameensa alla ;) Mutta eihän Madonnaa voi vihata.. Sean Penn: Mystic River, This must be the place, Milk, ja surffipoikakin. Clint Eastwood: Mystic river. Katsoin sinut äsken. Tämä on tullut tv:stäkin. Pieni, suuri
elokuva, joka ahdistaa.


perjantai 15. elokuuta 2014

Scumacherin Batmanit: Forever ja Batman & Robin. Poison Ivy. Harvey Dent

Itse asiass Joel Schumacher on eräs lempparinohjaajiani ;) Scumacherin Batman & Robin.Varsin viehkeä Poison Ivy ( Uma Thurman ) on alkuperältään tohtori Pamela Isley, sittemmin väkivallan tai onnettomuuden kautta hullu tiedenainen, guerrilla ekoterroristi, ja puhuu kuin vamppi Mae West, tekee Marlene Dietrichin gorilla-tanssin ja taistelee kilttiä Lepakkotyttöä vastaan, kaikissa kunnon aineksia burleskiesityksiin. George Clooneyn esittämä Lepakkomies ihmettelee, miksi kaikki hänen naisensa ovat murhanhimoisia hulluja. Mutta Burton halusi ekan Batmanin Vicki Valen olevan tervejärkinen ja tasapainoinen. Vaikka kuvaa Corto Maltesen verisiä tapahtumia. Tässä Forever Chase Meridian () tohtori tahtoo tiirata rikkikäisen siippaveikon kellotapuliin. Ja muuallekin viitan alle. Orpo Batman ottaa mustien siipensä suojaan orvon Robinin ja niin ikkään orvon Lepakkotytön.


Esittelyssä Turmio, Bane, joka myöhemmin on itsenäisempi 2000-luvulla ;)  Neonvärit ja ikuinen yö suurkaupungissa joka ei nuku, vaan syövereissään viemäreissään elää neonvärisiä alakulttuurin edustajia, lakia rikkovia ja primitiivisiäkin piirteitä kuten lävistyksiä omistavia, mm kellopeliappelsiinin jengin tyyliin pukeutuvia pikku pahiksia. Kuvakulmat ovat välillä vinturallaan kuin vanhan ajan camp Batman tv-sarjassa. Autostradat futuristisia ja rakennukset korkeampia kuin Burtonilla, ja ollaan lähellä Blade Runneria.
           Batman Forever filmissä hienoa: John Cooper Clarkelta näyttävä musta takkutukkainen hahmo tohtori Burton ;) Tommy Lee Jones on mainio... Kaksinaamana hänelle on tehty upea kattaus: oikealla puolella on Kaunis koti konservatiivinen kattaus ja bimbo, kun taas vasemmalla on infernaalimpi ja goottilaisempi kattaus, ja ystävättärellä on upeat hiuslisäkkeet ja komea kokoelma lateksi-, nahka- ja kumipukuja. Pikku-siggekin sytytetän liekinheittimelä





 

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Veriappelsiini. Kellopeliappelsiini ja tanssivat veripisarat: Malcolm McDowell. Evan Peters.

Minulla on tähän elokuvaan viha/rakkaus-suhde. Vuorotellen. Yhtäaikaa. Viimeksi Malcolm McDowell oli nuori ja kiehtova dandy, esi-punk ja lopulta uhri. Ostin myös Warnerin 70-luvun dvd-boxin, jossa neljä elokuvaa yhteensä 2€, mm Clockworkorange, Likainen Harry ja Manaaja. Huh.. Kubrickin bluray boxi maksoi 22€ - ei sentään 68€ joka on ovh. Kuka hullu sellaisen maksaa? Sillähän päsee jo kuuhun ;) Tai ainakin puoliväliin.
                Tuoreena on muistissa Guns n Roses: Welcome to the jungle... Samoin American Horror Storyssä Tate ( Evan Peters ) on hyvin McDowell - uncanny ;)  American Horror Story Asylum mielisairaalassa heeboa parannetaan miltei Kellopeliappelsiinin malliin - silmät ovat aivan wide shut----
           Kesäkuussa: Ja eilen tuli telviisorista taas kerran Kellopeliappelsiini. Ihastuttava Malcolm McDowell näytteli itsensä tärviölle. Ja historiaan. Olipa kerran - Kellopeliappelsiini doku pyöri ehkä Teemalla kesäkuussa.
    Miksi Kubrick ei ole camp - vielä? Miksi Zardoz oli, vaikka tekijä jumaloi Blakea ja TS Eliotia, ja mukana tais olla myäs Friedrich Wilhelm Nietzsche






Kellopeliappelsiini ja tanssivat veripisarat

Uskomaton Lauren Bacall: Syvä uni ja noirin shakkiruutuinen hehku...

Rainahamsterin leffaruutu: Charlotte Ramplingista Lauren Bacalliin 08 2014: Kun dialogi oli säkenöivää: Tanssivat sadepisarat, Syvä uni, Myyntitykit ( Mametin näytelmään perustuva Glengarry Glen Ross, 1992). Lauren Bacall 1924-2014.
       Ostin pois kuleksimasta Warnerin leffabokseja; 2 € paketti sisältää 4 klassikkofilmiä, tässä 1930-40-lukujen kovinta kärkeä: Tuulen viemää, Ihmemaa Oz, Casablanca ja Syvä uni. 50-luvun paketti 2€ 4 filmiä: sisälsi kauden filmit kuten Tanssivat sadepisarat, Nuori kapinallinen, Searchers ja Ben-Hur. Singing in the rain oli yllättävän hauska ja ilkeä... kuten Zardoz, ja wiZARD of OZ, tässäkin katsotaan, mitä on kuvien ja kulisssien takana.. Yhden leffan hinnaksi tuli siis 0,50€. Tanssivat sadepisarat, makeata silmäkarkkia ja kekseliästä koreografiaa ja naamanvääntöä.




Kun dialogi oli säkenöivää: Tanssivat sadepisarat, Syvä uni, Myyntitykit

Rainahamsterin leffaruutu: Charlotte Ramplingista Lauren Bacalliin 08 2014: Kun dialogi oli säkenöivää: Tanssivat sadepisarat, Syvä uni, Myyntitykit ( Mametin näytelmään perustuva Glengarry Glen Ross, 1992). Lauren Bacall 1924-2014.
       Ostin pois kuleksimasta Warnerin leffabokseja; 2 € paketti sisältää 4 klassikkofilmiä, tässä 1930-40-lukujen kovinta kärkeä: Tuulen viemää, Ihmemaa Oz, Casablanca ja Syvä uni. 50-luvun paketti 2€ 4 filmiä: sisälsi kauden filmit kuten Tanssivat sadepisarat, Nuori kapinallinen, Searchers ja Ben-Hur. Singing in the rain oli yllättävän hauska ja ilkeä... kuten Zardoz, ja wiZARD of OZ, tässäkin katsotaan, mitä on kuvien ja kulisssien takana.. Yhden leffan hinnaksi tuli siis 0,50€. Tanssivat sadepisarat, makeata silmäkarkkia ja kekseliästä koreografiaa ja naamanvääntöä.